DEĞERLERİMİZ

DEĞERLERİMİZ

İklim krizi, sürdürülebilir yaşamı geliştirmeyi zorunlu kılarken, geçmişten gelen ve kağıtla kurulmuş okuma alışkanlıkları, farklı çözümleri beraberinde getirmiş ve getirmektedir. Bunlardan bir tanesi de kağıt üretimini, sürdürülebilir kağıt üretimine dönüştürerek doğal ormanları ve dolayısıyla çevreyi ve iklimi olumsuz etkilemeden kağıt üretmektir.

Biz de UNIPA olarak sürdürülebilirlik bilincine sahip, ancak kağıdın icadından bu yana var olan kitap kokusundan da vazgeçmeden üretimi desteklemekte; müşterilerimiz ve fabrikaların arasındaki köprü olarak bu bağlamda ticaret yapmalarına olanak sağlamaktayız.

Values 1
Values 2

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Çevresel sürdürülebilirlik açısından, Unipa, doğal kaynakları koruma, atık yönetimi, enerji verimliliği ve karbon ayak izini azaltma gibi konularda proaktif çalışmalara önem verir. Geri dönüşüm programlarını destekler böylece kağıt atıklarının değerlendirilerek enerji kullanımının azaltılmasına destek verir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini bilir ve bu şekilde üretime destek veren fabrikalarla çalışmayı ön planda tutar. Ormancılık uygulamalarını destekleyerek ormanların korunmasına katkıda bulunur.

Sosyal sürdürülebilirlik açısından, Unipa, çalışanların haklarını koruma, toplumla etkileşim ve sosyal sorumluluk projeleri gibi konularda yer alır ve tedarik zinciri boyunca insan haklarına saygı gösteren uygulamaları teşvik eder.



SDG 4-9-13

quality-education
industry
climate-action

KAĞIDIN ETKİSİ

Çin'de bugünkü modern kâğıdın temsilcisi olarak sayılabilen, M.Ö 2. yüzyıla ait arkeolojik parçalar bulunmuştur; ancak bu kâğıt parçalarının kim tarafından yapıldığı belli değildir. MS 105 yılında kendi kâğıt yapma tekniğini geliştiren Çinli saray görevlisi Cai Lun, bir çok kaynakta kağıdın mucidi olarak gösterilir. Milattan sonra 5. yüzyıldan itibaren kağıt, Çin'de yaygınlaştı. Kâğıt yapım tekniği zamanla Çin’in etrafındaki Japonya, Kore ve Vietnam gibi ülkelere yayıldı.

Kâğıt üretimi İpek Yolu'nu takip ederek Çin'den İran’a gitti. İslam fetihleri öncesinde Maveraünnehir'de egemen olan Çinliler, Semerkant'ta kaliteli kâğıt sanatını geliştirdiler. Semerkant kâğıdı, Müslüman ülkelere ve Avrupa'ya ihraç edildi; 9. ve 10. yüzyıllarda kaleme alan birçok eser Semerkant kağıdına yazıldı.

Bazı araştırmacılara göre Müslümanlar kâğıt yapımını 751 yılındaki Abbâsiler ve Çin orduları arasındaki Talas Savaşı sonucunda Çinli esirler vasıtasıyla öğrenmişlerdir.Bu tarihten sonra Yakındoğu'da kâğıt imalathaneleri açıldı. Bermekîler’den Horasan Valisi Fazl bin Yahya'nın önerisiyle Bağdat'ta açışan imalathane, Yakındoğu’da ilk kâğıt imalâthanesi idi. Benzerleri Şam Trablusşam, Hama, Yemen ve Mısır’da kuruldu. Bağdat üzerinden Avrupa'ya aktarılması sebebiyle kağıdın Batı'daki ilk isimlerinden birisi "Bagdatikos”tu.

Kağıt üretimi Avrupada önce Müslümanların kontrolü altında olan İspanya ve Portekiz’de başladı. 1120 yılında İspanya’nın Valensiya şehrinde bir kâğıt fabrikası kuruldu. Ardından kâğıt üretimi tüm Avrupa'ya yayıldı. İtalya'da 1276, Fransa'da 1348, Almanya'da 1390 İngiltere'de 1495'te kağıt üretimi başladı.

19. yüzyılda sanayi üretimine geçilmesiyle birlikte maliyet düştü. Kâğıt önemli oranda kitlesel bilgi alışverişine katkılarda bulundu. 1844 yılında, Kanadalı mucit Charles Fenerty ve Alman FG Keller bağımsız ağaç liflerinin hamurlaştırılması sürecini geliştirdi.

Tarihi gelişimini şöyle bir incelediğimiz kağıt, sadece nesne olarak değil duygusal olarak da insanla bütünleşme göstermiştir. Günümüzde kağıda alternatif pek çok ürün ortaya çıksa da kağıt, çıkardığı ses ve kokusuyla bizi sarıp sarmalar. Günümüzde sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda üretilen kağıt, çevre için en az zararlı materyallerden biridir.

Kağıt basım kitapların en önemli etkisi, okuma deneyimini daha duygusal ve kişisel hale getirmeleridir. Birçok insan, kağıt kitapların dokusunu, kokusunu ve sayfaların çevrilme hissini sevmektedir. Bu özellikler, okuma deneyimini daha zengin ve daha doyurucu hale getirir.

Kağıt basım kitapları çağımızın elektronik kitapları ile karşılaştıracak olursak, kitaplar gözü daha az yorar. Elektronik cihazların ekranlarından yayılan mavi ışık, uzun süreli kullanımda göz yorgunluğuna neden olur.

Kağıt basım kitapların bir diğer avantajı ise, not almayı ve işaretlemeyi kolaylaştırmalarıdır. Birçok insan, okudukları kitaplara notlar almayı, önemli bölümleri işaretlemeyi veya altını çizmeyi sever. Kağıt basım kitaplar, bu tür etkileşimlere olanak sağlar. Bu kitapla ve kitabın anlattığı ile insan arasında duygusal bir bağ oluşturur.


effect-of-paper